Hypnogoga, Karl Grandin, Omnipollo, Sundbybergs köksbryggeri 31:a augusti till 28:e september

Multidisciplinära konstnären och designern Karl Grandins visuella värld har ställts ut världen över och synts på allt från pizzakartonger, skivomslag, fanzines, jeansbakdelar och senaste åren på konceptuella ölbukar. Med utställningen Hypnagoga får vi genom Det Nya Museets kyrkomiljö träda in i hans kreativa värld.

Spåren från en uppväxt i en värld av serietidningar och med en pappa som typograf kombinerat med en konstutbildning i Amsterdam kan tydas i Karl Grandins (f. 1976) imponerande CV och livshistoria. Från AD-jobb på ikoniska tidningen Pop, via formgivar-och illustratörsuppdrag på den egna designbyrån Vår (tillsammans med Björn Atldax)och medskapare till Cheap Monday fram till multinationella kunder som Ikea och H&M. Då har vi ännu inte hunnit fram till ett av hans mest uppmärksammade projekt - ölmärket Omnipollo som han grundade tillsammans med Henok Fentie. Genom allt detta har den konstnärliga verksamheten ständigt pågått och han har ställt ut runt om i hela världen, bland annat med ett flertal utställningar i Tokyo. När han frågas om inspiration så nämner han gärna skilda konstnärsskap såsom dystopiska 1500-tals kreatören Hieronymus Bosch, politiska och digitala 60-talskonstnären Sture Johannesson samt den danske serietecknaren och kåsören Robert Storm Petersen. Karl är I grunden en tecknare, men hans konstnärliga alster ter sig lika gärna i skulpturala och rörliga former. Allt i ett myller av texturer och material.

Hypnagoga är en typ av sensoriska hallucinationer som upplevs vid insomnande då hjärnan slår ut kroppens motoriska funktioner. I Grandins drömlika värld får titeln symbolisera relationen mellan människan och det konstnärliga verket. Hur vår perception av bilder och konst övergår och tolkas i våra hjärnor till något “verkligt”. Och här kan man även läsa in budskapet i något, som tillexempel en etikett. Vad är det kommunikativa? Vad läser en medveten konsument in idag i vårt enorma utbud av varumärken i den digitala djungeln? Ölmärket Omnipollo har blivit enormt omtalat som en så kallad disrupter på marknaden. När andra varumärken helst signalerar sin historia, miljömedvetenhet eller hantverksanda så har Grandins och Fenties märke valt att låta sina produkter helt och hållet ta konstnärliga former. Ofta går titlarna knappt att urskilja förrän man noggrant betraktat de lekfulla formerna och färgerna. Formspråket påminner ibland om lekfulla uttryck från 60- och 70-talets experimentella grafiska form, där kollektiv som Archigram och Hipgnosis var ledande i att bryta mot branschens konventionella normer. Och det är mycket med Karl Grandin som konstnärlig ledare som Omnipollo skapat sin position med fans och trogna anhängare. Utställningen ger en djupare inblick i hans visuella och kreativa hjärna.

Screenshot 2019-08-19 at 10.17.25.png