Elin Källman "Putin Loves You"
 

Elin Källmans konstnärskap har under det senaste decenniet kretsat kring porträtt av människor och djur, men mest kring henne själv och hennes alterego “Lola”. Lola befinner sig ständigt i ett limbo då hon emellanåt är den oskuldsfulla lilla flickan, konstnären som den kommersiella maskinen eller den starka superhjälten. Historierna utspelar sig ofta i en rysk kontext där hon ackompanjeras av sin älskare Jüri. 

I utställningen Putin Loves You är porträtten av henne själv utbytta mot Putin. Källman påvisar och tillämpar ett annat sätt se på Ryssland, lite som den proryska regeringsledda massmedian försöker framställa Putin. De narrativa bilder av Putin som sprids via rysk media påminner på sätt och vis om de bilder på unga ariska muskulösa män som spreds av det fascistiska propagandamaskineriet under andra världskriget. 

Skillnaden är att även om budskapet är detsamma så faller propagandan pladask då den stora ledaren, snarare blekfet än muskulös. Bilderna porträtterar ofta scener som i omvärldens ögon blir rent absurda; Putin ridandes på en björn i den ryska skogen, eller Putin som rastar sin tiger i koppel på en stenig strand. Bilderna som sprids av Putin är alltså rena parodier redan när de levereras, vilket gör honom till sin egen antagonist.

“Det är roligt att måla, jag skrattar åt det, en rysk kompis har varit en viktig inspiration till bilderna. Att kombinera ihop bilderna med mina godisfärger och med rysskompisen som ser diktatorn mer inifrån sitt land har varit ett spännande samarbete” -Elin Källman